Α’ Φινλανδίας: Αφιέρωμα για τη σεζόν 2022
Ξεκινάει το Σάββατο (02/04) η 92η έκδοση της 1ης κατηγορίας Φινλανδίας, γνωστής και ως Veikkausliiga, με την αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Ελσίνκι με την κάτοχο του Λιγκ Καπ, Χόνκα να ανοίγει την αυλαία του πρωταθλήματος. Όλα τα παιχνίδια διεξάγονται την ίδια μέρα, με το παιχνίδι ανάμεσα σε Μάριεχαμν και Λάχτι να ολοκληρώνει την 1η αγωνιστική. Η Ελσίνκι θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα της, με την Κουόπιο, που πέρσι έχασε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της, να είναι και πάλι η βασική αντίπαλος της για τον τίτλο.
Η ΚΤ ήταν η μόνη ομάδα που υποβιβάστηκε στη 2η κατηγορία, με την πρωταθλήτρια της Ykkonen, Βάασα να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία, έτοιμη να συμμετάσχει για 57η φορά στη Veikkausliiga.
Σύστημα διεξαγωγής
Το πρωτάθλημα αποτελείται από 12 ομάδες, οι οποίες αναμετρώνται δύο φορές μεταξύ τους στην κανονική περίοδο (εντός και εκτός έδρας), σε ένα σύνολο 22 αγωνιστικών. Στη συνέχεια οι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 6, με τις πρώτες έξι να μάχονται για τον τίτλο και τις υπόλοιπες για την αποφυγή του υποβιβασμού. Σε αυτή τη φάση, οι ομάδες δίνουν από 5 παιχνίδια μεταξύ τους, “κουβαλώντας” τους βαθμούς τους από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η γηπεδούχος κάθε αγώνα καθορίζεται από τη θέση των ομάδων στη βαθμολογία. Η πρώτη ομάδα στην κατάταξη του πρώτου γκρουπ κατακτά το πρωτάθλημα και μαζί του τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ 2η και 3η θέση οδηγούν στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Η τελευταία ομάδα του δεύτερου γκρουπ υποβιβάζεται στη 2η κατηγορία (Ykkonen), ενώ η προτελευταία δίνει μπαράζ με τη δευτεραθλήτρια της Ykkonen.
Κριτήρια ισοβαθμίας:
Α. Διαφορά τερμάτων
Β. Γκολ υπέρ
Γ. Τα παιχνίδια μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων (1. Πόντοι, 2. Διαφορά τερμάτων, 3. Εκτός έδρας γκολ υπέρ)
Οι αποδόσεις
Για άλλη μία σεζόν, η πρωταθλήτρια Ελσίνκι δίνεται ως το μεγάλο φαβορί για κατάκτηση του πρωταθλήματος (1.40), με την Κουόπιο να την ακολουθεί (5.00). Ακολουθεί πίνακας με την απόδοση της κάθε ομάδας για κατάκτηση του πρωταθλήματος:
Ελσίνκι | 1.40 | Λάχτι | 75.00 |
Κουόπιο | 5.00 | Ούλου | 150.00 |
Σεϊναγιόεν | 20.00 | Χάκα | 175.00 |
Ίλβες | 30.00 | Μάριεχαμν | 175.00 |
Ίντερ Τούρκου | 30.00 | Χέλσινγκφορς | 200.00 |
Χόνκα | 50.00 | Βάασα | 200.00 |
Οι ομάδες
Ελσίνκι: Κατέκτησε πέρσι ένα από τα πιο επεισοδιακά πρωταθλήματα της ιστορίας της. Με τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (προκριματικά Champions League, Europa League και όμιλος Conference)να την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, βρέθηκε να κυνηγάει την Κουόπιο μέχρι και τα πλέι οφ. Εκεί, έδειξε άλλο πρόσωπο και πήγε στην τελευταία αγωνιστική για ματς τίτλου στην έδρα των “καναρινών”, όντας ένα βαθμό πάνω τους. Εκεί, απέσπασε την πολυπόθητη ισοπαλία και στέφθηκε πρωταθλήτρια για 31η φορά στην ιστορία της.
Δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι. Ξεχώρισε η απόκτηση του Καμαβουακά από την Ντούισμπουργκ. Επαναπατρίστηκαν οι Τοΐβιο, Ραϊτάλα και Χόστικα, ενώ απέκτησε από την Ίντερ Τούρκου τον πολλά υποσχόμενο Χόσκονεν. Δανεικοί οι Ραντούλοβιτς (ΑΪΚ Στοκχόλμης), Αζάρ (Σέλτικ)και Μπουγιελάμπ (Σάλκε). Αποχαιρέτησαν οι Λίνγκμαν, Ο΄Σόγκνεσι, Βάλενσιτς, Κέτο και Μουρίγιο, όλοι βασικά και αναντικατάστατα μέλη της ομάδας. Αποσύρθηκε ο Σπαρβ.
Φετινός της στόχος δεν είναι άλλος από τη διατήρηση του τίτλου, αλλά και μία καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία από την περσινή.
Κουόπιο: Κατάφερε να χάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα μέσα από τα χεριά της. Βρισκόταν στην 1η θέση της βαθμολογίας στο μεγαλύτερο κομμάτι της κανονικής περιόδου, αλλά στα πλέι οφ “έκανε κοιλιά”, την οποία εκμεταλλεύτηκε η Ελσίνκι, παίρνοντας της τον τίτλο. Τερμάτισε δεύτερη, κερδίζοντας ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League. Πέρσι έφτασε πολύ κοντά στους ομίλους της διοργάνωσης, χάνοντας στα πλέι οφ από την Ουνιόν Βερολίνου.
Έντονη η κινητικότητα της στο μεταγραφικό παζάρι. Πήρε τον Ντάλστρομ από την Ελσίνκι, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση του Πάουλο Ρικάρντο από την Φιγκεϊρένσε. Επίσης, ήρθε ως δανεικός ο φέρελπις Σνάιντερ, από την Ουνιόν Βερολίνου. Σημαντικότερες αποχωρήσεις αυτές των Ράνγκελ και Νίσιλα.
Στόχος της δεν είναι άλλος από το να κοντράρει την Ελσίνκι για τον τίτλο της πρωταθλήτριας.
Σεϊναγιόεν: Ήταν σταθερά εντός της πρώτης εξάδας καθόλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και εκμεταλλευόμενη τα κακά παιχνίδια της Ίντερ Τούρκου στα πλέι οφ αναρριχήθηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας, κερδίζοντας έτσι ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League. Αλλαγή στην άκρη του πάγκου, με τον Χοακίν Γκόμεζ να αφήνει για χάρη της τη Χέλσινγκφορς.
Κινήθηκε και αυτή έντονα στο μεταγραφικό παζάρι, με τους Ντάνγουντι, Ουουσιτάλο και Χραντέτσκι να ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο με τον κόουτς Γκόμεζ. Σημαντικό πλήγμα η αποχώρηση του πρώτου σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος, Ενγκουεκουάμ (μεταπήδησε στην Ίλβες).
Ρεαλιστικός στόχος η κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ίντερ Τούρκου: Παρουσιάστηκε χειρότερη από τις προηγούμενες σεζόν. Τερμάτισε 3η στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά κατέληξε 4η μετά τη διαδικασία των πλέι οφ. Δεν της κόστισε, με την κατάκτηση του κυπέλλου από την Κουόπιο να της δίνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League. Αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου, με τον Μιγκέλ Γκράου να αναλαμβάνει τα ηνία της.
Αποδυναμώθηκε αισθητά στο μεταγραφικό παζάρι. Αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση οι Μοϊσάντερ και Φούρουχολμ. Αποχώρησε για την Ελσίνκι ο Χόσκονεν, ενώ μεταξύ αυτών που είδαν την πόρτα της εξόδου ήταν οι Γιάρβενπα, Ένγκστρομ, Καγκαγιάμα και Χαουκιόγια. Σημαντικότερη προσθήκη αυτή του Φόρσελ (Σταλ Μιέλετς).
Δύσκολα θα βρεθεί τόσο ψηλά και φέτος, με την πρώτη εξάδα να είναι ο ρεαλιστικός της στόχος.
Ίλβες: Δεν ξεκίνησε καλά την περσινή σεζόν, αλλά χτίζοντας ένα καλό σερί στο δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας, βρέθηκε στο τέλος στην πρώτη εξάδα. Έχει καταφέρει να μην παλεύει για τη σωτηρία της τα τελευταία χρόνια, δίχως όμως να μπορεί το κάτι παραπάνω για να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Σοκ προκάλεσε η απόκτηση του περσινού πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, Ενγκουεκουάμ, από τη Σεϊναγιόεν. Απέκτησε, επίσης, τους Μάενπα, Μούσα και Πένανεν. Έχασε, ωστόσο, πολλούς παίκτες, με σημαντικότερους τους Βέτελι, Λούνα, Μπλάνκο και Τόρες.
Στόχος της για ακόμη μία φορά η πρώτη εξάδα, με το ευρωπαϊκό εισιτήριο να είναι ο διακαής της πόθος.
Χέλσινγκφορς: Ξεκίνησε με βλέψεις εξάδας την περσινή σεζόν και τα κατάφερε, παρά τα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Ωστόσο, ήταν εξ αρχής μακριά από την πρώτη τετράδα, γεγονός που δεν της έδινε ελπίδες για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Με τον κόουτς Γκόμεζ να αποχωρεί για τη Σεϊναγιόεν, επέλεξε τον Μπερνάρντο Ταβάρες για την άκρη του πάγκου της. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει εργαστεί στο παρελθόν σε ομάδες της Ινδίας και της Κίνας, αλλά και στην Μπελενένσες.
Πολλά τα πάρε-δώσε, με την ομάδα να είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με πέρσι. Αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση του 39χρονου γκολκίπερ Μπέτο (παρουσία σε Πόρτο, Μπράγκα, Σεβίλλη και πιο πρόσφατα Γκεζτέπε). Σημαντικές και οι προσθήκες των Φεραγιάν, Ερεμένκο και Ταΐνιο. Αποσύρθηκε ο Πάτρονεν, ενώ αποχώρησε μια ολόκληρη ενδεκάδα παικτών, με τους Καμαρά, Ερνάντεζ, Χραντέτσκι και Ντάνγουντι να ξεχωρίζουν.
Με τόσες αλλαγές στο ρόστερ, ερωτηματικό αποτελεί η φετινή της πορεία. Θεωρούμε ότι δύσκολα θα έχουμε επανάληψη της περσινής σεζόν, με αρκετό χαμένο έδαφος μέχρι να δέσουν οι καινούριοι παίκτες σε ένα ομοιογενές σύνολο.
Λάχτι: Από τις πλέον σκληροτράχηλες ομάδες της περσινής σεζόν, πλήρωσε το ντεφορμάρισμα της στο τέλος της κανονικής περιόδου, χάνοντας οριακά τη θέση της στην πρώτη εξάδα από την Ίλβες. Στα πλέι άουτ είχε μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες και δεν απειλήθηκε ποτέ.
Χαμένη στο μεταγραφικό παζάρι, πολλές οι αποχωρήσεις, λίγες οι προσθήκες. Αποχώρησε μία ολόκληρη ενδεκάδα παικτών, με τους Χερβάς, Κουμπρόνε και Ισοτάλο να ξεχωρίζουν, ενώ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Αρκιβούο. Σημαντικότερες προσθήκες αυτές των Χριστοφή (Δόξα Κατωκοπιάς), Γκοφρέι και Μεμόλα.
Δύσκολα θα κινδυνέψει και τη φετινή σεζόν, με οτιδήποτε πάνω από την 6η θέση να θεωρείται υπέρβαση με το μικρό της ρόστερ.
Χάκα: Πολύ κακό το ξεκίνημα της την περσινή σεζόν, με την εικόνα της να είναι μέτρια καθόλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Τερμάτισε 9η στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά στα πλέι άουτ έδειξε σοβαρότητα και διασφάλισε την παραμονή της. Φάντασμα του παρελθόντος της τα τελευταία χρόνια, επέστρεψε στη Veikkausliiga πριν τρεις σεζόν, όντας η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας.
Πολλές οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της. Σημαντικότερες αποχωρήσεις αυτές των Βουτσένοβιτς, Μοχάμεντ και Γιαρτέι. Ξεχώρισαν οι προσθήκες των Λι Έρβιν, Ρότζερσον και Ζαροκώστα.
Πρωταρχικός στόχος της ομάδας του κόουτς Ταΐνιο είναι η παραμονή της στην κατηγορία.
Χόνκα: Μετά από τρεις σεζόν στην πρώτη τετράδα, δεν κατάφερε να τερματίσει στο γκρουπ των πλέι οφ, καταλαμβάνοντας την 8η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Άνετη στα πλέι άουτ, είχε μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Τερμάτισε τελικά στην 9η θέση. Φέτος, κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο Λιγκ Καπ, επικρατώντας με 3-1 στον τελικό απέναντι στην Ίντερ Τούρκου.
Ενισχύθηκε σημαντικά στο μεταγραφικό παζάρι, με σημαντικότερη προσθήκη αυτή του Ρουντάκοφ από την Ροστόφ. Ενισχύθηκε περαιτέρω με τους Ερνάντες, Κάτανιτς και Κρεμπς. Μεγάλη η απώλεια των Ουουσιτάλο, Σμιθ και Χατάκα, που αποχώρησαν.
Θέλει αφήσει πίσω της την κακή περσινή χρονιά και πιστεύουμε ότι έχει την ποιότητα να επανέλθει στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος.
Μάριεχαμν: Κάκιστη η περσινή της χρονιά, που σώθηκε στο τέλος, χάρη στην πρόσληψη του κόουτς Νόρμεν στην τελική ευθεία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Εκεί, η Μάριεχαμν έκανε μεγάλες εκτός έδρας νίκες και κατάφερε να βρεθεί εκτός ζώνης υποβιβασμού, κάτι που διατήρησε και μετά τα παιχνίδια των πλέι άουτ, εξασφαλίζοντας την παραμονή της στην κατηγορία.
Πολλές οι αλλαγές στο ρόστερ της, με πολλούς παίκτες, που ήταν κατώτεροι των περιστάσεων πέρσι, να βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Ξεχωρίζουν οι αποχωρήσεις των Ενρίκε, Μαένπα, Μπάλανιουκ και Φόρσμαν. Σημαντικότερες προσθήκες αυτές των Κουμπρόνε, Μενσά. Δανεικοί από την Ελσίνκι οι Ράιτανεν και Χένρικσον.
Δύσκολο το έργο της και φέτος, με το ρόστερ αλλαγμένο, θα χρειαστεί χρόνο για να “δέσει”. Δε βλέπουμε πως μπορεί να μείνει εκτός της μάχης για την παραμονή στην κατηγορία.
Ούλου: Δύσκολη η περσινή χρονιά για την ομάδα του κόουτς Ντουάρτε, δεν έδειξε σταθερότητα σε κανένα σημείο της σεζόν, όντας εντός ζώνης υποβιβασμού στη μεγαλύτερη διάρκεια της. Τερμάτισε στην προτελευταία θέση, εξασφαλίζοντας την παραμονή της στα μπαράζ. Αντιμετώπισε τη δευτεραθλήτρια της Ykkonen, Ροβανιέμι και έμεινε στην 1η κατηγορία χάρη στο εκτός έδρας γκολ της (3-2 συνολικό σκορ).
Πολλά τα πάρε-δώσε στο μεταγραφικό παζάρι. Σημαντικότερες αποχωρήσεις αυτές των Κακόνεν, Ολάντερ, Λάρσον, Φίλιον, Σάρκελα και Νούρμελα. Ήρθαν οι Σαλάνοβιτς, Λόπεζ, Κόνκολα, Γιαγκούμπι, Φλόρο και Σελάντερ.
Ενισχύθηκε το ρόστερ της, αλλά πρωταρχικός της στόχος παραμένει η παραμονή της στην κατηγορία.
Βάασα: Επιστροφή στη Veikkausliiga μετά από δύο χρονιές στη 2η κατηγορία για τη Βάασα. Τερμάτισε δεύτερη στην κανονική διάρκεια της Ykkonen, αλλά έδειξε καλύτερο πρόσωπο από τη Ροβανιέμι στα πλέι οφ και κατάφερε να την προσπεράσει, εξασφαλίζοντας την απευθείας άνοδο.
Δεν ανοίχτηκε πολύ στο μεταγραφικό παζάρι, με τον κόουτς Νουορέλα να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο περσινό της ρόστερ. Έχασε τους πολύτιμους Σίζεϊ, Κασίμ, Γκαταμπίγιε και Ποϊχόνεν. Σημαντικότερες προσθήκες αυτές των Ένγκστρομ, Ρέιντ και Φόρσμαν.
Μοναδικό στόχος για τη Βάασα είναι η παραμονή της στην κατηγορία, όντας δικαιολογημένα το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.