K League 1 Ν. Κορέας: Preview της σεζόν 2022
Ξεκινάει το Σάββατο (19/02)η 40η έκδοση της Κ League 1, με την αναμέτρηση ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Γέονμπουκ και Σουγουόν Σίτι να ανοίγει την αυλαία του πρωταθλήματος. Ακόμη δύο αναμετρήσεις διεξάγονται το Σάββατο, ενώ η αγωνιστική ολοκληρώνεται με τρία ακόμη παιχνίδια την Κυριακή.
Σύστημα διεξαγωγής
Το πρωτάθλημα αποτελείται από 12 ομάδες. Η σεζόν χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μέχρι και την 33η αγωνιστική, με τις ομάδες να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη από τρεις φορές. Στο δεύτερο μέρος, οι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ των έξι, με την πρώτη εξάδα να αγωνίζεται στα πλέι οφ για το πρωτάθλημα και τη δεύτερη στα πλέι άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι δύο πρώτες στη βαθμολογία προκρίνονται στους ομίλους του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν, ενώ η τρίτη στη φάση των προκριματικών της διοργάνωσης. Η ουραγός στη βαθμολογία υποβιβάζεται απευθείας στη 2η κατηγορία, ενώ οι δύο ομάδες που βρίσκονται πάνω από αυτήν στη βαθμολογία δίνουν μπαράζ για την παραμονή τους στην KLeague 1. Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται την 38η αγωνιστική, όταν καθεμιά από τις έξι ομάδες έχει αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες πέντε μια φορά.
Τα φαβορί
Γέονμπουκ και Ουλσάν αναμένεται να δώσουν και πάλι σκληρή μάχη για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, με την Νταεγκού να έχει την ποιότητα να τις κοντράρει, με το επιθετικό τρίο των βραζιλιάνων Τσεσίνια, Λάμας και Έντγκαρ Σίλβα. Ερωτηματικό η Σεούλ, που έχει το ρόστερ για να βρίσκεται ψηλά, αλλά πέρσι δεν είχε την απαραίτητη χημεία. Στην ουρά, περιμένουμε μάχη μεταξύ των Γκιμτσεόν Σανγκμού, Γκανγκγουόν και Σεονγκνάμ, με την πρώτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για απευθείας υποβιβασμό στην KLeague 2.
Οι ομάδες
Γέονμπουκ: Κατέκτησε το 7ο πρωτάθλημα στην ιστορία της δίνοντας ομηρικές μάχες με την Ουλσάν, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στην πρώτη δυάδα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Εκμεταλλεύτηκε τα στραβοπατήματα των αντιπάλων της και από την 33η αγωνιστική και έπειτα βρισκόταν μόνιμα στην 1η θέση της βαθμολογίας, αντέχοντας στην όποια πίεση για την κατάκτηση του τίτλου. Φετινός της στόχος δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των σκήπτρων της, αλλά και μια καλή πορεία στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν προχώρησε σε ιδιαίτερες προσθήκες στο ήδη ισχυρό ρόστερ της.
Σημαντικότερες προσθήκες: Σεόνγκ-Ουνγκ Μαένγκ, Τζιν-Σεόμπ Παρκ, Μπουμ-Σου Λι.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Γιούνγκ-Τζουν Τσόι, Μιν-Χιεόκ Κιμ, Τζου-Γιόνγκ Λι, Μπουμ-Γιούνγκ Λι, Σουνγκ-Γιούν Λι.
Ουλσάν: Πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία πρωταθλητισμού την περσινή σεζόν, αλλά δυσκολεύτηκε στη διαχείριση πρωταθλήματος και Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που της κόστισε, αφού έχασε την πρωτιά τις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν. Τερμάτισε έτσι 2η και δεν κατάφερε να κατακτήσει το 3ο συνεχόμενο πρωτάθλημα της. Φετινός της στόχος είναι η επιστροφή στην κορυφή και μια καλή πορεία στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Έντονη η κίνηση της στο μεταγραφικό παζάρι, με τους Γιούνγκ-Γκβον Κιμ και Τζουν Αμάνο να επαναπατρίζονται για χάρη της.
Σημαντικότερες προσθήκες: Γιούνγκ-Γκβον Κιμ, Τζουν Αμάνο, Τσου-Γιούνγκ Παρκ, Ιν-Πιό Ο.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Μπιτ-Γκαράμ Γιούν, Ντέιβ Μπουλθίς, Ντονγκ-Τζουν Λι, Ιν-Σεόνγκ Κιμ, Ντονγκ-Γκιεόνγκ Λι.
Νταεγκού: Πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της, τερματίζοντας για πρώτη φορά στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος και παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τα προκριματικά του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ, με τη βραζιλιάνικη παροικία των Τσεσίνια, Λάμας και Έντγκαρ Σίλβα να συμβάλλει τα μέγιστα στην πορεία αυτή. Φετινός της στόχος είναι να διατηρηθεί στις τρεις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, στηρίζοντας και πάλι πολλά στην ικανότητα των τριών αυτών παικτών.
Σημαντικότερες προσθήκες: Κεούν-Χο Λι, Τάε-Χι Λι, Τσουλ Χονγκ, Κέιτα Σουζούκι.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Σεούνγκ-Γον Τζεόνγκ, Τσουμπάσα Νίσι, Σουν-Μιν Χουάνγκ, Γκιεόνγκ-Τζου Σούε, Σεόνγκ-Σου Παρκ.
Γιέγιου Γιουνάιτεντ: Ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν, παίζοντας γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Το στυλ της αυτό τη βοήθησε να πάρει σημαντικές νίκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς και να πραγματοποιήσει μια ανέλπιστα καλή πορεία. Φέτος, η ομάδα του κόουτς Κι-Ιλ Ναμ θέλει να πραγματοποιήσει πορεία ανάλογη της περσινής, αν και το έργο της προμηνύεται δύσκολο. Προχώρησε σε σημαντική προσθήκη στην επιθετική της γραμμή, αποκτώντας τον Ρινγκ από την Κάλμαρ.
Σημαντικότερες προσθήκες: Τζόναθαν Ρινγκ, Γου-Γκονγκ Κιμ, Μιν-Τζεόλ Γου, Μπιτ-Γκαράμ Γιούν, Γιούνγκ-Γιούν Τσόι.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Γιούν-Σουνγκ Κανγκ, Σεούνγκ-Γου Ριού, Σεούνγκ-Γου Κιμ, Σεούνγκ-Χουν Ο, Ντονγκ-Σου Λι.
Σουγουόν Σίτι: Έκλεισε θετικά μια χρονιά που ξεκίνησε πολύ άσχημα για εκείνη, αφού βρισκόταν στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας μέχρι και την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Βελτιώθηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν και το τέλος αυτής τη βρήκε στην 5η θέση της βαθμολογίας και το -4 από την πρώτη τριάδα. Στόχος της ομάδας του Ντο-Κιούν Κιμ για φέτος είναι να βρεθεί στις τρεις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος. Ενισχύθηκε επιθετικά με τις αφίξεις των Νισιλά (Κουόπιο), Χιούν Κιμ και Σουν-Μιν Χουάνγκ.
Σημαντικότερες προσθήκες: Νισιλά, Χιούν Κιμ, Σουν-Μιν Χουάνγκ, Γιάε-Γον Σιν, Μπουμ-Γιούνγκ Λι.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Ταρντέλι, Γιού-Μιν Τσο, Γιεόνγκ-Γιάε Λι, Σεούνγκ-Γκιού Χαν.
Σουγουόν Μπλουγουίνγκς: Ξεκίνησε την περσινή σεζόν με υψηλές βλέψεις, όντας εντός πρώτης τριάδας μέχρι και την καλοκαιρινή διακοπή του πρωταθλήματος. Επέστρεψε αγνώριστη και με πολλούς τραυματισμούς να την ταλαιπωρούν έτρεξε ένα μεγάλο σερί χωρίς νίκη, που την έριξε στην 6η θέση της τελικής κατάταξης. Φετινός της στόχος να επανέλθει στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος. Αποδυναμώθηκε επιθετικά, χάνοντας τον ταλαντούχο Σανγκ-Μπιν Γεόνγκ, που πήρε μεταγραφή στη Γουλβς έναντι 1.2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τον Ντουμίτρου. Το κενό τους αναμένεται να καλύψει ο Γκρούνινγκ, που αποκτήθηκε από τη Βίμποργκ.
Σημαντικότερες προσθήκες: Σεμπάστιαν Γκρούνινγκ, Σεούνγκ-Γον Γεόνγκ, Ντέιβ Μπουλθίς, Σεούνγκ-Γου Ριού.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Σανγκ-Μπιν Γεόνγκ, Τσανγκ-Χουν Κγουόν, Νικολάο Ντουμίτρου, Μιν-Γου Κιμ.
Σεούλ: Εκτός στόχων την περσινή χρονιά, κατάφερε να παλεύει για την παραμονή της, διαθέτοντας ένα από τα πιο ακριβά ρόστερ της κατηγορίας. Δεν κατάφερε ποτέ να βρει ρυθμό αγωνιστικά, όντας μονίμως στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας μετά την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του περσινού της κορμού, ευελπιστεί να παλεύει για τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Την προσπάθεια αυτή αναμένεται να ενισχύσει ο νεαποκτηθείς εξτρέμ Μπεν Χάλοραν, καλύπτοντας το κενό που άφησε η φυγή του Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα.
Σημαντικότερες προσθήκες: Μπεν Χάλοραν, Ρικάρντο Σίλβα, Γι-Χουν Τσο, Γιούν-Χο Χονγκ, Σεόνγκ-Μιν Χουάνγκ.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Κόνορ Τσάπμαν, Γον-Κιούν Κιμ, Τσου-Γιούνγκ Παρκ, Γιάε-Γον Σιν, Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα.
Ίντσεον Γιουνάιτεντ: Μέτρια η περσινή σεζόν για την Ίντσεον, δεν κατάφερε ποτέ να πλησιάσει τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά ούτε και να μπει σε μπελάδες για την παραμονή της στην κατηγορία, τερματίζοντας άνετα στην 8η θέση. Στόχος της φέτος είναι να πλασαριστεί στην πρώτη εξάδα, κάτι που μόνο εύκολο δε θα είναι για την ομάδα του κόουτς Κιμ, που αποδυναμώθηκε αρκετά στο μεταγραφικό παζάρι.
Σημαντικότερες προσθήκες: Γιόνγκ-Γιάε Λι, Σι-Χου Χονγκ, Μιούνγκ-Γιού Λι, Γιού-Γιόνγκ Λι, Ντονγκ-Σου Λι.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Γιεόν-Σου Κιμ, Σαν Γιεόνγκ, Μπον-Τσεούλ Γκου, Νεγκουέμπα, Εούν-Σου Λιμ.
Ποχάνγκ Στίλερς: Ξεκίνησε με υψηλές βλέψεις τη χρονιά, αλλά κάπου στην πορεία δεν κατάφερε να διαχειριστεί την ταυτόχρονη παρουσία της στην τελική φάση του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ. Επικεντρώθηκε στη συγκεκριμένη διοργάνωση, όπου και έφτασε μέχρι τον τελικό, τον οποίο και έχασε από την Αλ Χιλάλ. Έτσι, βρέθηκε εκτός πρώτης εξάδας στο πρωτάθλημα, τερματίζοντας τελικά στην 9η θέση της βαθμολογίας. Φετινός της στόχος είναι η επιστροφή στα υψηλά στρώματα του βαθμολογικού πίνακα, αν και το έργο της θα είναι δύσκολο μετά τη φυγή των Τάστσι και Κβέσιτς.
Σημαντικότερες προσθήκες: Μόζες Ογκμπού, Πιεόνγκ-Γκουκ Γιούν, Κουν Παρκ, Σεούνγκ-Μιν Σονγκ, Σεούνγκ-Ουν Χα.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Μάριο Κβέσιτς, Μπόρις Τάστσι, Γουάν-Κιού Κγουόν, Μιν-Γκεόλ Γου.
Σεονγκνάμ: Ξεκίνησε καλά την περσινή χρονιά, αλλά το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε καθόλη τη διάρκεια της σεζόν την ανάγκασε να παλεύει μέχρι τέλους για τη σωτηρία της, την οποία και εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική, για 1 μόλις βαθμό. Φετινός της στόχος δεν είναι άλλος από το να παραμείνει στην κατηγορία, με το ρόστερ της να είναι αρκετά αλλαγμένο σε σχέση με πέρσι.
Σημαντικότερες προσθήκες: Φεϊσάλ Μιούλιτς, Μιν-Χιεόκ Κιμ, Γουάν-Κιού Κιμ, Γι-Χουν Λι, Μπον-Τσεούλ Γκου.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Κιούνγκ-Γουόν Κγουόν, Τζαμσίντ Ισκαντάροφ, Σέργκιου Μπας, Σι-Χου Χονγκ, Τάε-Χι Λι.
Γκανγκγουόν: Σε μία χρονιά που τη βρήκε κατά κύριο λόγο στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας και ενώ όλα έδειχναν ότι θα υποβιβαστεί στη 2η κατηγορία, πήρε μεγάλα αποτελέσματα τις τελευταίες αγωνιστικές και σε συνδυασμό με τα στραβοπατήματα της Γκουανγζού, παρέμεινε στην KLeague 1. Φετινός της στόχος δεν είναι άλλος από την παραμονή της στην κατηγορία, με τον κόουτς Γιόνγκ-Σου Τσόι να ευελπιστεί ότι το νέο της επιθετικό απόκτημα, Ντίνο Ισλάμοβιτς, θα αντικαταστήσει επάξια τους Λιούγιτς και Σιλατζί.
Σημαντικότερες προσθήκες: Ντίνο Ισλάμοβιτς, Γουόν-Κιούν Κιμ, Σανγκ-Χουν Γιού, Μασατόσι Ισίντα.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: Ματίγια Λιούγιτς, Σε-Γκιέ Σιν, Μπουμ-Σου Λι, Ρουστάμ Ασουρματόφ, Βλάντιμιρ Σιλατζί.
Γκιμτσεόν Σανγκμού: Δεν κράτησε πολύ η απουσία της από την KLeague 1, με την Γκιμτσεόν να κατακτά πέρσι το πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας με σχετική άμεσα, αφήνοντας τη 2η Ανιάνγκ 9 βαθμούς πίσω της. Επιστροφή μετά από ένα χρόνο απουσίας, λοιπόν, για την ομάδα του Τάε-Γουαν Κιμ, που έχει ως πρωταρχικό στόχο την παραμονή της στην κατηγορία. Δεν αποδυναμώθηκε στο μεταγραφικό παζάρι, κάνοντας παράλληλα κινήσεις στις θέσεις όπου “πονούσε”, με την ομάδα από το Γκιμτσεόν να αποτελείται αποκλειστικά από γηγενείς ποδοσφαιριστές.
Σημαντικότερες προσθήκες: Τσανγκ-Χουν Κγουόν, Γεόνγκ-Γιάε Λι, Γι-Χιούν Κιμ, Γιούν-Σουνγκ Κανγκ.
Σημαντικότερες αποχωρήσεις: –