Χουάν Ρικέλμε: Ένα “δεκάρι” μιας άλλης εποχής
Ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι πια 42 ετών! Όσοι… προλάβαμε, τον θαυμάσαμε στους αγωνιστικούς χώρους. Σήμα κατατεθέν του, η υποδειγματική τεχνική κατάρτιση. Ο τρόπος που αντιλαμβανόταν το ποδόσφαιρο, ο τρόπος που “έβλεπε” γήπεδο και “έφτιαχνε” μαεστρικά το επιθετικό κομμάτι της εκάστοτε ομάδας του.
Από το δεξί του πόδι, περνούσαν σχεδόν όλες οι επιθέσεις της Μπόκα Τζούνιορς, της Βιγιαρεάλ αλλά και της εθνικής Αργεντινής, όταν αγωνίστηκε εκεί.
Συνέδεσε το όνομά του με τη Μπόκα Τζούνιορς στην Αργεντινή, κατέκτησε τίτλους στη χώρα του, ενώ έπαιξε και σε ένα από κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη, την Πριμέρα Ντιβισιόν της Ισπανίας. Οι περισσότεροι από τους οπαδούς, τον θυμούνται ενδεχομένως στη Βιγιαρεάλ, όμως προτού μεγαλουργήσει με το “Κίτρινο Υποβρύχιο”, μια άλλη ισπανική ομάδα τον έφερε στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Μία από τις δύο ομάδες που συνθέτουν το “Κλάσικο”. Όμως δεν ήταν μια καλή περίοδος για εκείνον, τότε.
Είχε προβλήματα και στην “Αλμπισελέστε” κατά καιρούς, δέχτηκε κριτική. Εν τέλει, μάλλον αποσύρθηκε νωρίτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε με βάση την αξία του και… το νούμερο 10 που είχε στη φανέλα του.
Το Betarades ξετυλίγει το “κουβάρι” της καριέρας του σπουδαίου Αργεντίνου μέσου, θυμάται τις κορυφαίες στιγμές του σε Αργεντινή και Ισπανία και γεμίζει ένα κείμενο αφιέρωμα σε ένα δεκάρι μιας άλλης ποδοσφαιρικής εποχής.
Τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και οι “μάχες” για τον τίτλο, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τον υποβιβασμό έχουν ανάψει. Η Stoiximan προσφέρει πληθώρα επιλογών για ποντάρισμα στην La Liga, ειδικά παικτών αλλά και τεράστια γκάμα για τους αγώνες της ημέρας.
“Μονομαχία” Μπόκα και Ρίβερ για την υπογραφή του
Κατάγεται από το Σαν Φερνάντο ντε λα Μπουένα Βίστα, μια πόλη που ανήκει την κοινότητα του Μπουένος Άιρες και απέχει μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Γεννήθηκε το 1978, μία ημέρα πριν η Εθνική Αργεντινής κατακτήσει ως οικοδέσποινα, το πρώτο παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της, κερδίζοντας στον τελικό την Ολλανδία με σκορ 3-1. Δύο γκολ του Κέμπες τότε και ένα από τον Μπερτόνι, οδήγησαν την “Αλμπισελέστε” στην κορυφή του κόσμου και ο Χουάν Ρικέλμε δε θα μπορούσε να το θυμάται, αλλά σίγουρα πέρασε την πρώτη μέρα της ζωής του σ’ ένα μαιευτήριο που ακόμα και οι γιατροί πανηγύριζαν το θρίαμβο!
Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε σε μια άλλη ομάδα του Μπουένος Άιρες, την Αρχεντίνος Τζούνιορς. Ξεχώρισε με τη μία από τα τμήματα υποδομής της ομάδας και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα… “αστεράκια” της Αργεντινής, Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ “μονομαχούν” για την υπογραφή τους ώστε να τα εντάξουν στο δυναμικό τους.
Ο μικρός Χουάν επέλεξε τη Μπόκα Τζούνιορς και ανάγκασε τη μετέπειτα μεγάλη του αγάπη, να βγάλει από τα ταμεία της 800.000 δολάρια Αμερικής για να τον εντάξει στην ομάδα U20.
Στα 18 του χρόνια, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, σε μια αναμέτρηση κόντρα στην Ουνιόν Σάντα Φε, όπου η Μπόκα επικράτησε με σκορ 2-0. Δύο εβδομάδες αργότερα, στη συντριβή της Ουρακάν με σκορ 6-0 πέτυχε και το πρώτο του τέρμα στο πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν καθιερώθηκε κατευθείαν στην ενδεκάδα.
Η σεζόν του αήττητου και της “απογείωσης”
Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια από το ντεμπούτο του στη Μπόκα Τζούνιορς για να γίνει μόνιμο μέλος της ενδεκάδας και να αποτελέσει καταλυτικό “γρανάζι” της μηχανής της. Το 1998 ήρθε ο πρώτος του εγχώριος τίτλος, φτάνοντας στην κορυφή του Απερτούρα και μετέπειτα του Κλαουσούρα της Αργεντινής το 1999.
Εκείνη τη σεζόν, η Μπόκα κατέκτησε στους δύο τίτλους αήττητη για 40 αναμετρήσεις και ο Ρικέλμε σκόραρε για πρώτη φορά διψήφιο αριθμό τερμάτων, φτάνοντας τα 10.
Η επόμενη σεζόν ωστόσο, ήταν εκείνη της… “απογείωσης” για τον χαρισματικό μέσο. Η Μπόκα επέστρεψε στο Κόπα Λιμπερταδόρες έπειτα από έξι χρόνια απουσίας και ο Ρικέλμε κατέγραψε συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις 42 συμμετοχές και 7 γκολ, όντας μέλος της καλύτερης ενδεκάδας στη Λατινική Αμερική.
Έχοντας πια περάσει τα 20 χρόνια, όντας αναπόσπαστο μέλος της Μπόκα Τζούνιορς και συνδεδεμένος με τις επιτυχίες της, πανηγύρισε το Κόπα Λιμπερταδόρες για δύο συναπτά έτη. Το πρώτο, το 2000, με την ομάδα του να νικά στη διαδικασία των πέναλτι τη βραζιλιάνικη Παλμέιρας και το δεύτερο την επόμενη χρονιά, το 2001, με τον ίδιο τρόπο αλλά εναντίον της μεξικάνικης Κρους Ασούλ αυτή τη φορά.
Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του έως τότε, ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Ιντερκοντινένταλ Καπ το 2000, με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης των “Γκαλάκτικος”. Η Μπόκα Τζούνιορς παρότι αουτσάιντερ έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας με σκορ 1-2, χάρη σε δύο γρήγορα γκολ του Παλέρμο, στο 3’ και το 6’. Σε ένα από τα δύο την ασίστ έκανε το Ρικέλμε. Να σημειωθεί, ότι στη Ρεάλ αγωνίζονταν οι Φίγκο, Ραούλ, Κασίγιας, Ιέρο, Ρομπέρτο Κάρλος και Μακελελέ μεταξύ άλλων.
Το βήμα στην Ευρώπη και η… απαγωγή
Μετά από αυτές τις σημαντικές επιτυχίες, τα βλέμματα των ομάδων από τη Γηραιά Ήπειρο στράφηκαν πάνω του. Τον Ιούλιο του 2002, ο 24χρονος τότε Χουάν Ρικέλμε υπογράφει συμβόλαιο με τη Μπαρσελόνα. Οι “Μπλαουγράνα” πλήρωσαν για την απόκτησή του 11 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως και να το μετάνιωσαν…
Η καριέρα του Ρικέλμε στην Ευρώπη δεν ξεκίνησε ιδανικά, αλλά πρωτίστως έπαιξαν ρόλο εξωγενείς παράγοντες. Λίγο πριν τη μετακίνησή του στη Βαρκελώνη, ο αδερφός του έπεσε θύμα απαγωγής στη Αργεντινή και ο Χουάν πλήρωσε τα λύτρα για την απελευθέρωσή του. Αργότερα, δήλωσε ότι το εν λόγω περιστατικό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να φύγει από τη γενέτειρά του.
Στη “Μπάρτσα” τότε προπονητής ήταν ο Ολλανδός Λουίς φαν Χάαλ και μάλλον δεν είδε με καλό μάτι την απόκτηση του Ρικέλμε. Τη χαρακτήρισε μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, “πολιτική μεταγραφή”. Αναμενόμενα, δεν του έδωσε πολλές ευκαιρίες να δείξει το ταλέντο του, χρησιμοποιώντας τον κυρίως ως εξτρέμ, με τον Ρικέλμε να είναι ένας κατεξοχήν κεντρικός χαφ.
Σημείωσε 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας μόλις έξι φορές με τα “Μπλαουγράνα”. Μέχρι που ήρθε η… “λύτρωση” του δανεισμού στη Βιγιαρεάλ.
Από το 2003 έως το 2005 ενώ ανήκε τυπικά στη Μπαρσελόνα, μετακόμισε στο Βίλα-Ρεάλ, στην επαρχία της Βαλένθια για να φορέσει της φανέλα της Βιγιαρεάλ. Εκεί, άρχισε να βρίσκει εκ νέου τον καλό του εαυτό και… “συστήθηκε” ξανά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
https://youtu.be/FmlRfDaU4ys
Ένας “μαέστρος” για το “Κίτρινο Υποβρύχιο”
Η παρουσία του Χουάν Ρικέλμε στη Βιγιαρεάλ, συνδυάστηκε με ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας. Στη δεύτερή του σεζόν εκεί, το “Κίτρινο Υποβρύχιο” τερμάτισε στην καλύτερη θέση στην ιστορία του στη Λα Λίγκα, όντας η τρίτη ομάδα στην κατάταξη. To 2004 μάλιστα, κατέκτησε το Κύπελλο Ιντερτότο.
Μετά τις 45 εμφανίσεις και τα 12 γκολ στην πρώτη του, ο Αργεντίνος μέσος πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του ως εκείνη την περίοδο, αφού σε όλες τις διοργανώσεις αγωνίστηκε 46 φορές και σκόραρε 18 τέρματα. Τα παραπάνω νούμερα, έδωσαν την ευκαιρία στον Ρικέλμε να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στον κόσμο για το 2005. Επίσης, η ισπανική εφημερίδα Marca του προσέδωσε τον τίτλο του πιο… αρτίστα ποδοσφαιριστή για την περίοδο που είχε ολοκληρωθεί.
Τα 8 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε τη Μπαρσελόνα για να τον κάνει με κάθε επισημότητα δικό της, μετά τον διετή δανεισμό του, φάνταζαν λίγα μπροστά στα όσα πρόσφερε στη συνολική εικόνα της ομάδας. Οι επιθέσεις περνούσαν από τα πόδια του και ο Χιλιανός τεχνικός Μανουέλ Πεγεγκρίνι, του έδωσε τη μπαγκέτα για να γίνει ο “μαέστρος” της Βιγιαρεάλ!
Θα έλεγε κανείς ότι είναι από τους… “αδικημένους” ποδοσφαιριστές, καθώς δεν κατέκτησε τους τίτλους που του αναλογούσαν με βάση την ποδοσφαιρική του αξία.
“Ο καθένας νιώθει το παιχνίδι με τον δικό του διαφορετικό τρόπο. Πολλοί λένε ότι δε χαμογελάω όταν αγωνίζομαι, όμως ποτέ δεν είδα τον Ζιντάν να το κάνει, είτε κερδίσει είτε χάνει και είναι ο καλύτερος την τελευταία δεκαετία”, είχε πει το 2006, επειδή τον… κατέκριναν για το απαθές στυλ του στον αγωνιστικό χώρο.
Το χαμένο πέναλτι που τον “στοιχειώνει”
Στις 25 Απριλίου το 2006, η Βιγιαρεάλ αντιμετώπισε την Άρσεναλ στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρικέλμε βρισκόταν στο σημείο του πέναλτι στο 88ο λεπτό και είχε την ευκαιρία να σκοράρει και να ισοφαρίσει τη σειρά, μετά την ήττα στο “Χάιμπουρι” με σκορ 1-0. Απέναντί του ήταν ο Γενς Λέμαν. Ο Γερμανός κίπερ έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε.
Η στιγμή για το “Κίτρινο Υποβρύχιο” χάθηκε. Η ευκαιρία για έναν τελικό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση “πέταξε” μακριά. Αυτή ενδεχομένως, να ήταν η χειρότερη στιγμή στη μακρά και σπουδαία καριέρα του Χουάν Ρικέλμε. Μια στιγμή που θα “στοιχειώνει” τις αναμνήσεις του για πάντα.
Για την ιστορία, η Άρσεναλ αντιμετώπισε στον τελικό τη Μπαρσελόνα, όπου ηττήθηκε με σκορ 2-1 και γύρισε το Λονδίνο με άδεια χέρια.
Η επιστροφή στο σπίτι του
Η Μπόκα Τζούνιορς αποτέλεσε το ποδοσφαιρικό σπίτι του Χουάν Ρικέλμε και το 2007 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να επιστρέψει στη μεγάλη του αγάπη. Γύρισε για να πανηγυρίσει κι άλλους τίτλους. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους πανηγύρισε το τρίτο Κόπα Λιμπερταδόρες της καριέρας του.
Σκόραρε στον πρώτο τελικό με αντίπαλο τη βραζιλιάνικη Γκρέμιο (3-0), σκόραρε δύο φορές και στο δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι (0-2) για να δώσει στη Μπόκα το έκτο τρόπαιο Λιμπερταδόρες στην ιστορία της. Στο Κύπελλο Συλλόγων που ακολούθησε στην Ιαπωνία, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.
Από το 2007 που επέστρεψε, έως το 2014 που έμεινε στη Μπόκα Τζούνιορς, πραγματοποίησε 187 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και σημείωσε 48 τέρματα. Εκτός από το Λιμπερταδόρες το 2007, κατέκτησε δύο ακόμα πρωταθλήματα Απερτούρα, ένα Κύπελλο Αργεντινής το 2012 και ένα Ρεκόπα Σουδαμερικάνα το 2008.
To 2012 είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν με η Μπόκα Τζούνιορς. “Σταματάω. Αγαπώ αυτό το κλαμπ, αγαπώ τους οπαδούς και θα είμαι για πάντα ευγνώμων, καθώς ήμουν, είμαι και θα είμαι οπαδός της Μπόκα. Όμως νιώθω άδειος πια”, είπε χαρακτηριστικά. Ύστερα από έξι μήνες αποχής, επέστρεψε στη δράση.
Το 2014 αποχώρησε από τη Μπόκα για να συνεχίσει την καριέρα του στην Αρχεντίνος Τζούνιορς, από τα τμήματα υποδομής της οποίας έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Μία σεζόν μετά και με 18 συμμετοχές και 5 γκολ, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Το “10” της “Αλμπισελέστε” που αποσύρθηκε πρόωρα
Με την εθνική Αργεντινής είχε σκαμπανεβάσματα και αρκετά προβλήματα σε μη αγωνιστικό φόντο, που τον οδήγησαν από αρχηγό στην απόσυρση νωρίτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε.
Η πορεία του ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 1997, όταν σε ένα παιχνίδι προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους, με αντίπαλο την Κολομβία, στο “Μπομπονέρα”. Ο Ντάνιελ Πασαρέσα έδωσε την ευκαιρία στον Ρικέλμε για το ντεμπούτο του, ώστε να έρθει η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το Κόπα Αμέρικα του 1999.
Από τις κορυφαίες στιγμές στην παρουσία του με τη φανέλα της “Αλμπισελέστε” ήταν η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Μάλιστα, πήρε το νούμερο 10 στη φανέλα, το οποίο ελάχιστοι φόρεσαν από τον Ντιέγο Μαραντόνα έως τον Λιονέλ Μέσι. Η Αργεντινή προκρίθηκε ούσα σε όμιλο με Ολλανδία, Σερβία-Μαυροβούνιο και Ακτή Ελεφαντοστού.
Στη συνέχεια, απέκλεισε το Μεξικό (1-1) στην παράταση με ένα τέρμα του Μάξι Ροδρίγκες. Επόμενος αντίπαλος, η Γερμανία. Ο Ρομπέρτο Αγιάλα έδωσε προβάδισμα στην “Αλμπισελέστε”, όμως ο Μίροσλαβ Κλόζε ισοφάρισε στο τελευταίο δεκάλεπτο και το ματς οδηγήθηκε σε παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι. Εκεί, η Γερμανία επικράτησε με 4-2 και άφησε εκτός την ομάδα του Ρικέλμε.
Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στην ανδρική ομάδα, το 2006, έλαβε την ύψιστη τιμή να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Όμως, μια ήττα από τη Βραζιλία τότε, με σκορ 3-0, έφερε τον Ρικέλμε αντιμέτωπο με σκληρή κριτική και την “κατηγορία” της ευθύνης για την ήττα. Τα προβλήματα υγείας της μητέρας του τον ανάγκασαν να δηλώσει ότι αποσύρεται από την εθνική ομάδα, το Σεπτέμβριο του 2006. Μια απόφαση που πάρθηκε σίγουρα εν θερμώ και φάνηκε στη συνέχεια.
Τελικά, πείστηκε να επιστρέψει και ολοκλήρωσε την καριέρα του ως διεθνής το 2009, με 51 συμμετοχές και 17 γκολ.
Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, δε θα μπορούσε να μείνει για πολύ μακριά από την αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς. Από το Δεκέμβριο του 2019 είναι μέλος της διοίκησης της ομάδας, μαζί με τους Χόρχε Αμόρ Αμεάλ και Μάριο Περγολόινι. Εκτελεί χρέη αντιπροέδρου και πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο, τη σεζόν 2019-20, με το τρόπαιο της Σούπερλιγκα.
Ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε είναι για τους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου, ένα από τα τελευταία “δεκάρια” του 21ου αιώνα. Ένας αρτίστας που “μιλούσε” στη μπάλα και μπορούσε με το δεξί του πόδι να την κατευθύνει όπου εκείνος ήθελε. Ένας παίκτης που στηρίχθηκε στην άψογη τεχνική κατάρτιση για να καλύψει την όχι και τόσο μεγάλη ταχύτητά του στον αγωνιστικό χώρο. Πάνω που άλλαζε το ποδόσφαιρο και γινόταν πιο γρήγορο, αποσύρθηκε.
Για εμάς, θα είναι πάντα ένας λόγος που αγαπήσαμε -περισσότερο- το ποδόσφαιρο, την Αργεντινή και το νούμερο 10 θα μας ακολουθεί πάντα!
Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης