Το μπρα ντε φερ των κολοσσών
Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική είδηση της τελευταίας εικοσαετίας επισημοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ: Δώδεκα μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ανακοίνωσαν τη δημιουργία κλειστής Λίγκας με ιδρυτική διακήρυξη!
Είχαν προηγηθεί οι απειλές της UEFA ότι όποιος το τολμήσει, θα αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι παίκτες των ομάδων δεν θα αγωνίζονται στις εθνικές τους.
Οι 12 κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν πτοήθηκαν από τις απειλές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να συνεργάζονται μαζί της! Είναι πέντε από την Αγγλία (οι δύο Μάντσεστερ, η Αρσεναλ, η Τσέλσι και η Τότεναμ) τρεις από την Ισπανία (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο) και τρεις από την Ιταλία (Μίλαν, Γιουβέντους, Ιντερ).
Μάλιστα στην κλειστή European Super League εξέλεξαν πρόεδρο τον Φλορεντίνο Πέρεθ και αντιπρόεδρο τον Τζόελ Γκλέιζερ.
Στην ανακοίνωσή τους οι Big 12 αναφέρουν ότι στη Λίγκα θα ενταχθούν άλλοι τρεις σύλλογοι (συν 5 με πρόσκληση) και διευκρινίζουν ότι ανυπομονούν (!) να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA για να εργαστούν μαζί.
Κι όλα αυτά παρά τους «κεραυνούς» της UEFA, η οποία πληροφορήθηκε την ιδρυτική διακήρυξη και πριν καν ανακοινωθεί, προχώρησε σε αφοριστικούς χαρακτηρισμούς για το εγχείρημα των Big 12.
Στο παιχνίδι υπέρ της UEFA μπήκε και η ΕCΑ, η οποία – όμως – έχει πρόεδρο τον ιδιοκτήτη της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι.
Ο mr Fiat έπαθε… λάστιχο και δεν πήγε στη συνεδρίαση της ΕCΑ, αφήνοντας τον αναπληρωτή του να προεδρεύσει. Λίγο αργότερα, παραιτήθξκε. Μάλιστα δήλωσε ότι θα είναι αντιπρόεδρος στην κλειστή Λίγκα μαζί με τον Γκλέιζερ και ότι ως ιδιοκτήτης μεγάλου συλλόγου έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στο ίδιο το ποδόσφαιρο.
Το μπρα ντε φερ των κολοσσών έχει οικονομικά χαρακτηριστικά. Οι 12 μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης είδαν ότι μπορούν να βάλουν στην τσέπη πολύ περισσότερα χρήματα με την κλειστή Λίγκα απ’ αυτά που τους δίνει η UEFA με το Champions League.
Δεν τους ακολούθησαν οι γερμανικοί και γαλλικοί σύλλογοι, οι οποίοι τάχθηκαν με το πλευρό της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Την ίδια ώρα η FIFA απορρίπτει μετά βδελυγμίας την European Super League, χαρακτηρίζοντάς την αποσχιστική. Οι εθνικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας επίσης τάχθηκαν στο πλευρό της UEFA και δηλώνουν ότι συμφωνούν να αποκλειστούν οι 12 μεγάλες ομάδες από τα εθνικά τους πρωταθλήματα.
Πέραν της οικονομικής, υπάρχει και η πολιτική διάσταση: Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στη δημιουργία της European Super League.
Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την απόφαση επιζήμια για το ποδόσφαιρο και κάλεσε τους πέντε μεγάλους αγγλικούς συλλόγους να μιλήσουν πρώτα με τους οπαδούς τους πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι η κίνηση των Big 12 χτυπάει στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και οι θαυμαστές των μεγάλων ομάδων θα ανησυχήσουν ιδιαίτερα. Μάλιστα έκανε σχετική δήλωση στο twitter.
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχτούν να συμμετάσχουν στη European Super League, η οποία – όπως είπε – απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος.
Μάλλον ο Γάλλος πρόεδρος σε άλλο πλανήτη ζει. Το αθλητικό πνεύμα και η αλληλεγγύη έχουν καταργηθεί στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, από τότε που συστήθηκε το χρυσοφόρο Champions League. Ολοι κοιτάζουν ποιος θα πάρει τα περισσότερα.
Η κλειστή Λίγκα ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, την οποία πρόλαβε το μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια. Η FIFA και η UEFA μοιάζουν αιφνιδιασμένες και οι απειλές που εκτοξεύουν δείχνουν αδυναμία.
Παίξε Νόμιμα στην Stoiximan (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
21+ Παίξε υπεύθυνα | Αρμόδιος Ρυθμιστής MGA
Αντίθετα, οι μεγάλοι σύλλογοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν με το εγχείρημα. Παρά μόνο να κερδίσουν. Όμως η βάση του οικοδομήματος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση, πιο ρεαλιστική: Οι Big 12 θέλουν να φέρουν στο τραπέζι την UEFA ώστε να κάνει πιο κλειστό το Champions League. Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλοι αντάρτες θα κερδίζουν περισσότερα, εγκαταλείποντας -φυσικά- την ιδέα για τη European Super League.
Φυσικά η Ελλάδα είναι έξω απ’ αυτό. Δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα νοιώθει σήμερα απέραντη μοναξιά στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA καλείται να τρίξει τα δόντια στους Big 12.
Και πώς να μην είναι εκτός παιχνιδιού η χώρα μας; Όταν το 2004 είχε στα χέρια της μία λευκή επιταγή και δεν τη συμπλήρωσε ποτέ…
Στα δικά μας, ο ΠΑΟΚ το ήθελε πιο πολύ από τον Ολυμπιακό και το πήρε. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς έδειξε την κλάση του με τα δύο γκολ που πέτυχε και με την εν γένει αγωνιστική του συμπεριφορά.
Ο Πάμπλο Γκαρσία αποφάσισε να αλλάξει σχηματισμό και πέτυχε διάνα. Στον Ολυμπιακό δεν κόστισαν τόσο πολύ οι απουσίες (αν και είναι αλήθεια ότι το λάθος του Αβραάμ ήταν ερασιτεχνικό και απότοκο της κούρασης του 37χρονου), όσο η διάθεσή του για ποδόσφαιρο μετά το πανηγύρι του τίτλου.
Ο Άρης απέδειξε ότι αξίζει τη δεύτερη θέση, καθώς έκανε τη μεγάλη ανατροπή στη Λεωφόρο. Τον βοήθησε η αποβολή του Μαουρίσιο, αλλά είχε κυριαρχία σε όλη τη διάρκεια του ματς.
Ο Παναθηναϊκός είναι στην πιο δύσκολη θέση. Αν δεν κερδίσει μεθαύριο την ΑΕΚ, όλα τελειώνουν για την Ευρώπη.
Μετά το «ναυάγιο» με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ δείχνει εξαιρετικά αντανακλαστικά. Αναστήθηκε στο Βικελίδης και αποτελείωσε τον πάντα επικίνδυνο Αστέρα Τρίπολης. Πάντως, ο Χιμένεθ δεν θα μείνει.
Στα play out ο Παναιτωλικός ανταποκρίθηκε για πρώτη φορά στις απαιτήσεις ενός δύσκολου αγώνα. Μάλλον ο Τραϊανός Δέλλας διαθέτει τη μαγική συνταγή της τελευταίας στιγμής.
Αντίθετα, ο ΟΦΗ δεν μπορεί να συνέλθει από το φάντασμα του φινάλε. Κάθε φορά, κάτι στραβώνει στο τέλος. Ο Νίκος Νιόπλιας είναι ικανός και θα το βρει.
Θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα στην εσωτερική αθλητική επικαιρότητα, αλλά δυστυχώς το ψάχνουμε στα ψιλά των εφημερίδων και του διαδικτύου: Σε αγώνα Γ’ Εθνικής ένας ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε στο κεφάλι και το ασθενοφόρο ήρθε μετά από 40 λεπτά. Ευτυχώς ξεπέρασε τον κίνδυνο, αλλά σκεφτείτε τι θα γινόταν αν η κατάσταση αποδεικνύονταν σοβαρότερη. Κοιτάζουμε τα μικρά και δεν βλέπουμε τα μεγάλα.
Υ.Γ.: Δείτε απόψε στην τηλεοπτική «Δίκη» μια ένορκη βεβαίωση όπου θα σας κάνει να αναρωτηθείτε πόσο μεγάλη ισχύ έχουν οι γραμματείς της ΕΠΟ. Και από πού την αντλούν…