Τα πιο αστεία και περίεργα παρατσούκλια ομάδων στον κόσμο
Το ποδόσφαιρο ως άθλημα, έχει πολλές προεκτάσεις. Για εκείνους που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο, είναι ένα είδος ψυχαγωγίας, εκτόνωσης, συναισθηματικής φόρτισης ενίοτε, ανείπωτης χαράς από την άλλη και φυσικά λόγος για… πικάρισμα και χαβαλέ κατά του “αντίπαλου” οπαδού.
Όμως, κρύβει και αμέτρητες ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από τις ομάδες και τις διοργανώσεις. Ιστορίες που μπορεί να προκύπτουν από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης ενός συλλόγου και το κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής. Ιστορίες για συλλόγους οι οποίοι ιδρύθηκαν από μετανάστες, από εργάτες χαμηλής τάξης, από εύρωστους επιχειρηματίες κ.ο.κ.
Οι ομάδες μαζί με την ιστορία τους “κουβαλούν” και παρατσούκλια. Ονομασίες που… τους “κόλλησαν” ο ίδιοι οι οπαδοί τους ή οι αντίπαλοι έπειτα από κάποιο περιστατικό που συνέβη σε… προηγούμενο αιώνα, για εκείνες που χρονολογείται η ίδρυσή τους όταν περίπου θεσπίστηκε το ποδόσφαιρο ως άθλημα με επίσημες κατηγορίες.
Τα παρατσούκλια ή προσωνύμια ή ψευδώνυμα είναι η ιστορία των ομάδων και το Betarades ετοίμασε ένα αφιέρωμα με τα πιο αστεία, διασκεδαστικά, περίεργα ή με ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω τους, παρατσούκλια ομάδων ανά τον κόσμο.
Τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και οι “μάχες” για τον τίτλο, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τον υποβιβασμό έχουν ανάψει. Η Stoiximan προσφέρει πληθώρα επιλογών για ποντάρισμα σε μακροχρόνια στοιχήματα, ειδικά παικτών αλλά και τεράστια γκάμα επί καθημερινής βάσεως σε όλα τα αθλήματα.
Η συνηθισμένη προέλευση
Τα πιο κλασικά παρατσούκλια που έχουν οι ομάδες προέρχονται από τα χρώματα που έχουν στη φανέλα τους και σίγουρα μία από τις εναλλακτικές ονομασίες τους είναι ο εν λόγω συνδυασμός. “Ερυθρόλευκοι” και “Κιτρινόμαυροι”, ή αλλιώς… “Ροχιμπλάνκος” και “Μπλαουγράνα”, ή ακόμα “Μπιανκονέρι” και “Νερατζούρι”, είναι ενδεικτικά κάποια από αυτά σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία αντίστοιχα. Ψευδώνυμα τα οποία είναι ευρέως γνωστά και διαδεδομένα, συνεπώς, δεν είναι καν απαραίτητο να αναφέρουμε συγκεκριμένα ποιές ομάδες χαρακτηρίζουν.
Πολλά από τα παρατσούκλια επίσης, είναι ίδια με το σήμα το οποίο τις πιο πολλές φορές απεικονίζει ένα ζώο, όπως οι “Αετοί της Λισαβόνας” (Μπενφίκα) ή τα “Λιοντάρια” (Αθλέτικ Μπιλμπάο). Ακόμα, μπορεί να έχει κάποιο εργαλείο, όπως τα “Σφυριά” της Γουέστ Χαμ.
Άγρια ζώα της ζούγκλας, χαριτωμένα πτηνά και διάβολοι σε… διάφορες αποχρώσεις, έχουν προσδώσει μερικά από τα καλύτερα προσωνύμια ever! Όσο… δύσκολο κι αν ήταν -πιστέψτε μας- κάναμε μια… τελική διαλογή με τα Top 15 ευρηματικά, αστεία, απίθανα παρατσούκλια ομάδων του πλανήτη.
Οι Νεκροθάφτες
Μακάβριο, αλλά με διαφορά το κορυφαίο παρατσούκλι ομάδας! Η Τσακαρίτα Τζούνιορς είναι ομάδα της Αργεντινής και ιδρύθηκε το Μάιο του 1906. Το προσωνύμιο “Νεκροθάφτες” (Funebreros) το πήρε διότι εδρεύει δίπλα στο Κοιμητήριο της Τσακαρίτα, στο Μπουένος Άιρες. Επίσης, έχει και το παρατσούκλι “Τρικολόρ”, λόγω των χρωμάτων μαύρο, κόκκινο και άσπρο στην εμφάνισή της. Το κόκκινο συμβολίζει τον Αναρχισμό που εξαπλωνόταν την εποχή της ίδρυσής της στη χώρα της Αργεντινής και τη Λατινική Αμερική γενικότερα.
Οι Ποντικοσφάχτες
Αν μη τι άλλο, προκαλεί ένα… ρίγος στους αντιπάλους παίκτες ή οπαδούς στο άκουσμά του! Η Εστουδιάντες ντε λα Πλάτα είναι επίσης αργεντίνικη ομάδα και αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία στης χώρας. Ιδρύθηκε ένα χρόνο νωρίτερα από την Τσακαρίτα Τζούνιορς, τον Αύγουστο του 1905. Το παρατσούκλι “Ποντικοσφάχτες” (Pincharratas) σε ελεύθερη μετάφραση, έμεινε εξαιτίας του Φελίπε Μοντεδόνικα. Λογίζεται ως ο πρώτος οπαδός της Εστουδιάντες καθώς δούλευε από μικρός στην αγορά της Λα Πλάτα (περί τα 1910-20) και συνήθιζε να κυνηγά ποντικούς μαζί με τον αδερφό του. Πλέον το παρατσούκλι της Εστουδιάντες ακούγεται και ως σκέτο “Πίντσας”.
Το Κουρδιστό Τυρί
Καλά διαβάσατε! Υπάρχει ομάδα που την αποκαλούν… Queso Mecánico. Δηλαδή “Κουρδιστό Τυρί”. Πρόκειται για την ισπανική Αλμπαθέτε, η οποία αγωνίζεται στη Σεγούντα Ντιβισιόν. Δεν είναι ευρέως γνωστή πια, ούτε συγκαταλέγεται στις μεγάλες ομάδες της χώρας. Ωστόσο, έχει να υπερηφανεύεται για τη σεζόν 1991-92, όταν ερχόμενη από τη δεύτερη κατηγορία υπό τις οδηγίες του Μπενίτο Φλόρο, τερμάτισε έβδομη στη Λα Λίγα και βρέθηκε μια “‘ανάσα” από το ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Τα Αρκουδάκια
Χαριτωμένο και… γλυκούλι το προσωνύμιο της σκωτσέζικης Ρέιντζερς που κοουτσάρει πλέον ο Στίβεν Τζέραρντ. Έχει κι άλλα, όπως το “Τζερς” (Gers), από το τελευταίο κομμάτι του ονόματός της. Ξενέρωτο δε νομίζετε; Ενώ το “Αρκουδάκια” (Teddy Bears) σε κάνει να αισθάνεσαι μια… νοσταλγία της παιδικής ηλικίας! Το κόλλησαν λόγω της Cockney σλανγκ της αγγλικής γλώσσας τη δεκαετία του ‘70 που κάνει ρίμα με το “Berrs” (όπως ακούγεται το “Bears” στα σκωτσέζικα) και το Gers.
Οι Μαύρες Γάτες
Δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ τυχεροί εκεί στη Σάντερλαντ με το συγκεκριμένο προσωνύμιο! Παρ’ όλα αυτά, ουδεμία σύνδεση με κακοτυχία έχει το “Μαύρες Γάτες” (Black Cats) για την αγγλική ομάδα. Έγινε επίσημο το 2000, έπειτα από ψηφοφορία, όμως από πολύ νωρίτερα, στα τέλη του 20ου αιώνα, υπήρχαν φωτογραφίες με παίκτες της ομάδας να ποζάρουν με μια μαύρη γάτα, η οποία είχε κάνει “σπίτι” της το Poker Park. Επίσης, γίνεται λόγος και για μια ιστορία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, όταν ένας στρατιώτης του πυροβολικού στις όχθες του River Wear είδε μια μαύρη γάτα ανάμεσα στα όπλα να “φωνάζει σα δαίμονας” και από τότε, το ζώο έγινε σύμβολο της πόλης.
Τα ιπτάμενα γαϊδούρια
Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει λένε στην Κιέβο Βερόνα! Η ιταλική ομάδα που αγωνίζεται τα περισσότερα χρόνια της ιστορία της στη Serie B, έχει το ιδιαίτερο αυτό προσωνύμιο να την ακολουθεί μέχρι σήμερα. Το “Ιπτάμενοι Γάιδαροι” (Mussi Volanti) προήλθε από ένα πανό που σήκωσαν οι οπαδοί της μισητής Ελλάς Βερόνα, για να πικάρουν την Κιέβο. “Όταν οι γάιδαροι θα πετάξουν, τότε θα γίνει το μεταξύ μας ντέρμπι στη Serie A”, έγραφε! Το 2001 οι δύο ομάδες “μονομάχησαν” στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας και οι οπαδοί της Κιέβο περισσότερο χαίρονται πλέον το συγκεκριμένο παρατσούκλι.
Τα Παπαγαλάκια
Χαριτωμένο και… ομιλητικό το συγκεκριμένο πτηνό. Δεν ξέρουμε αν αισθάνονται το ίδιο και οι οπαδοί της Εσπανιόλ, όταν τους αποκαλούν έτσι λόγω της ομάδας που υποστηρίζουν. Λέγεται ότι απέκτησαν το εν λόγω παρατσούκλι από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η ομάδα μετακόμισε στο “Εστάδιο ντε Σαρία” της Βαρκελώνης και αγωνίστηκε εκεί από το 1923 έως το 1997. Γύρω από το στάδιο υπήρχαν πολλά δέντρα, όπου έκαναν την εμφάνισή τους… “Παπαγαλάκια” (Periquitos). Επίσης, υπάρχει και η εκδοχή που σχετίζεται με το περιοδικό “El Xut”, που έκανε μόδα τον Γάτο Φέλιξ (Felix El Gato), το οποίο στα Καταλανικά μεταφέρθηκε ως “El Gato Periquito”.
Η Φιλενάδα της Ιταλίας
Λιγάκι… πονηρό ακούγεται! Κι όμως, έτσι αποκαλείται η Γιουβέντους. Έχει πολλά παρατσούκλια για να είμαστε ακριβείς, με το πλέον γνωστό “η Γηραιά Κυρία” (la Vecchia Signora) το οποίο αφορά ένα λογοπαίγνιο σε σχέση με το όνομα της ομάδας που σημαίνει νεότητα. Είναι επίσης ενδεικτικό της μακράς ιστορίας της που ξεκινά το 1897. Το προσωνύμιο “η Φιλενάδα της Ιταλίας” (la fidanzata d’ Italia) δόθηκε στη “Γιούβε” καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους οικονομικούς μετανάστες από τη Νάπολη και το Παλέρμο κυρίως, οι οποίοι έρχονταν στη πόλη για να δουλέψουν στα εργοστάσια της FIAT.
Η Κυκλοθυμική Ντίβα
Ντίβα και σκυθρωπή ή κυκλοθυμική έχετε δει στο ποδόσφαιρο; Αν έχετε παρακολουθήσει αγώνα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, τότε ναι. Η γερμανική ομάδα αποκαλείται και “η Κυκλοθυμική Ντίβα” (Launische Diva). Η λέξη “Launische” στη γερμανική γλώσσα έχει διάφορες παρόμοιες ερμηνείες. Στην προκειμένη, το προσωνύμιο κόλλησε στην Άιντραχτ, διότι ως μια “Ντίβα” είναι ωραία στο μάτι συνεπώς και στο ποδόσφαιρο που αποδίδει κατά καιρούς, όμως αυτό δε μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία από άποψη τίτλων και διακρίσεων.
Αυτοί που κρεμούν μαϊμούδες
Απίθανο να έχει… ευχάριστη ιστορία πίσω του το παρατσούκλι της Χάρτλπουλ! Εκτός από το απλό Pools, η αγγλική ομάδα χαρακτηρίζεται από το προσωνύμιο “Αυτοί που κρεμούν μαϊμούδες” (Monkey Hangers)! Πώς προήλθε; Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, στις αρχές του 19ου αιώνα, ένα γαλλικό πλοίο ναυάγησε στα ανοιχτά του λιμανιού Χάρτλπουλ. Ξεβράστηκε μονάχα μία… μαϊμού, η οποία πέρασε από “ανάκριση” από τους κατοίκους και καταδικάστηκε σε θάνατο διά απαγχονισμού, ως… Γάλλος κατάσκοπος! Δεν έγινε ποτέ γνωστό, αν… ομολόγησε (!) πριν κρεμαστεί!
Οι Άγιοι
Ευλόγησον! Με αυτό το πρόσταγμα πρέπει να βγαίνουν από τα αποδυτήρια για κάθε παιχνίδι στο “St. Mary´s”, οι ποδοσφαιριστές της Σαουθάμπτον. Η αγγλική ομάδα έχει το προσωνύμιο “Άγιοι” (The Saints) καθώς ιδρύθηκε το 1885 ως “St. Mary’s Young Men’s Association F.C” ως ο σύλλογος της εκκλησίας. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “Southampton St. Mary’s” και τελικά σε “Southampton F.C”, αλλά το παρατσούκλι την ακολουθεί έως σήμερα που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Πρέμιερ Λιγκ.
Το Κίτρινο Υποβρύχιο
Η γνωστή σε όλους Βιγιαρεάλ! Ή αλλιώς το “Κίτρινο Υποβρύχιο” (Submarino Amarillo) έχει άμεση σχέση με τους Beatles και το τραγούδι “Yellow Submarine”. Το 1967 η ομάδα του Βίλα-Ρεάλ, κέρδισε την άνοδό της στην τρίτη κατηγορία και κατά τη διάρκεια της… “μέθης”, τραγουδούσαν την επιτυχία του διάσημου βρετανικού συγκροτήματος. Έτσι, της κόλλησε το περίεργο αυτό παρατσούκλι και οι “Μπιτλς” απέκτησαν περισσότερους φανατικούς οπαδούς στην πόλη της Βαλένθια.
Οι Σταυροφόροι
Το μυαλό κάνει ιστορική αναδρομή στους πολέμους που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν από την Εκκλησία, όμως η Πάρμα δεν είναι βέβαιο ότι σχετίζεται με κάτι τέτοιο, παρά τον εμβληματικό σταυρό που έφερε επί σειρά ετών στη φανέλα της. Οι “Παρμένσι” αποκαλούνται και “Σταυροφόροι” (Crociati), κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση κατά καιρούς και ο μαύρος σταυρός στην εμφάνισή της έχει αποσυρθεί και επανατοποθετηθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας της.
Οι Μπαμπαθόρος
Μπαμπα… τι; Είναι λογικό πολλές από τις ομάδες που εδρεύουν σε επαρχίες των χωρών τους, να έχουν διατηρήσει παρατσούκλια που σχετίζονται με τις συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Έτσι και στη Βιτόρια, στο βορρά της Ισπανίας. Στη Χώρα των Βάσκων. Η Ντεπορτίβο Αλαβές και οι οπαδοί της, λέγονται “Μπαμπαθόρος” (Babazorros). Το ψευδώνυμο προέρχεται από την ένωση δύο λέξεων στα βασκικά: baba που σημαίνει φασόλι στα καστιγιάνικα και zorro που σημαίνει σάκος. Άρα, εκείνοι που μαζεύουν φασόλια! Για ένα διάστημα, χρησιμοποιήθηκε με υποτιμητικό τόνο, αλλά τώρα, έχει θεωρηθεί ως ονομασία υπερηφάνειας από όλους τους ανθρώπους της Άλαβα.
Οι Πεπινέρος
Τουλάχιστον αστείο προσωνύμιο για τη Λεγανές. Όπως και εκείνο της Αλαβές έχει μια απλή εξήγηση πίσω του, όμως είναι εξίσου διασκεδαστικό. Τα χρόνια που ιδρύθηκε η ομάδα η οποία εδρεύει στα προάστια της Μαδρίτης, τα πιο δημοφιλή προϊόντα ήταν τα λαχανικά. Μεταξύ αυτών, το πιο διάσημο ήταν το αγγούρι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που κατοικούσαν στην περιοχή ήταν γνωστοί ως “Καλλιεργητές αγγουριών” (Pepineros), αν και πλέον αυτοί έχουν μειωθεί κατά πολύ.
Μπόνους… Οι Κοπρίτες!
Εδώ υπάρχει μια διαφορά με τα παραπάνω ψευδώνυμα των ομάδων. Δεν είναι επίσημο που να χαρακτηρίζει το σύλλογο της Μπόκα Τζούνιορς, αλλά αφορά κυρίως τους οπαδούς. Οι “Κοπρίτες”, σε ελεύθερη μετάφραση του Bosteros, δηλαδή εκείνοι που καθαρίζουν την κοπριά, είναι ένα παρατσούκλι που ακολουθεί την αργεντίνικη ομάδα από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της. Τους το “κόλλησαν” οι αντίπαλοι και είχε υποτιμητικό τόνο, καθώς το γήπεδο “Μπομπονέρα” είναι χτισμένο σε έδαφος που ήταν στάβλος αλόγων. Πλέον, για τους οπαδούς της Μπόκα είναι συνώνυμο της ιστορίας της ομάδας και το ακούνε περήφανα στ’ αυτιά τους.
Παρατσούκλια με… ελληνική χροιά!
Από όλα αυτά τα ψευδώνυμα των ομάδων, δε θα μπορούσαν να λείπουν και εκείνα που έχουν ελληνική… χροιά. Με την έννοια ότι σχετίζονται με την ελληνική κουλτούρα ή ιστορία. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Έξετερ, που αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα φέρει το προσωνύμιο “Έλληνες” ή “Ελληνιστές” (Grecians), αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί η προέλευσή του.
Μια εκδοχή είναι ότι το 1908 ο σύλλογος επέλεξε το όνομα λόγω της σχέσης του με την ενορία του St. Sidwells. Ιστορικά οι άνθρωποι που ζούσαν στην εν λόγω ενορία, ήταν γνωστοί ως “Έλληνες”. Η συγκεκριμένη ιστορία βασίζεται και στην Ιλιάδα του Ομήρου.
Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το παρατσούκλι προέρχεται από μια ομάδα παιδιών στο St. Sidwells που ονομαζόταν “Greasy Un’s”. Λέγεται τέλος ότι προήλθε από ένα κατάστημα κοσμηματοπωλείων στην οδό Sidwell, το οποίο είχε ένα ρολόι που κρέμεται έξω με το όνομα “Grecians” στην πρόσοψή του. Όπως και να ‘χει η Έξετερ “κουβαλά” όλα αυτά τα χρόνια “γαλανόλευκη” ιστορία.
Άξια αναφοράς είναι και η Ντινάμο Βουκουρεστίου. Η ρουμάνικη ομάδα έχει ως κύριο ψευδώνυμο “Τα Κόκκινα Σκυλιά” (Câinii roșii), το οποίο είναι εμφανές από πού προκύπτει, αν παρατηρήσει κανείς το σήμα της. Δύο κόκκινα σκυλιά απεικονίζονται στο έμβλημα του συλλόγου της ρουμανικής πρωτεύουσας.
Ωστόσο, λαμβάνει θέση στη συγκεκριμένη ενότητα, διότι το δεύτερο προσωνύμιο που την ακολουθεί, είναι “Οι Σπαρτιάτες” (Spartanii). Φυσικά, η προέλευσή του είναι από την ελληνική ιστορία και συμβολίζει τη γενναιότητα των πολεμιστών από τη Σπάρτη που τρόπον τινά μεταφέρεται στο γήπεδο για λογαριασμό της Ντινάμο.
Εδώ, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες ομάδες ανά τον κόσμο που έχουν όχι ως παρατσούκλι αλλά ως συνθετικό της ονομασίας τους τη λέξη “Σπάρτα” ή έχουν άμεση σχέση με Έλληνες βασιλιάδες ή θεούς.
Κλείνοντας, πιθανότατα να “αδικήσαμε” κάποια ομάδα με το παρατσούκλι της να μην είναι στη λίστα, όμως αν καταγράφαμε όλα όσα πραγματικά θέλαμε και μας άρεσαν, θα έπρεπε να καλύψουμε δύο ή τρία ξεχωριστά αφιερώματα!
Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης